Μετά τη χειμερία νάρκη θα ξυπνήσουν... στο «σπίτι» τους

Φωτογραφίες από το εγχείρημα επανένταξης των δύο μικρών αρκούδων

Στο φυσικό τους περιβάλλον αναμένεται να ξυπνήσουν, μετά το χειμέριο ύπνο, τα δυο ορφανά αρκουδάκια που είχε περιθάλψει ο «Αρκτούρος». Η οργάνωση επιχειρεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να τα επανεντάξει στη φύση, ύστερα από περίθαλψη 9 μηνών στη Φλώρινα.

Kλόουν στο σπίτι


Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στη φωλιά, το καινούργιο τους φυσικό σπίτι, αφού ναρκώθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Όμως και αφού ξυπνήσουν, δεν θα μείνουν εντελώς μόνοι, καθώς θα παρακολουθούνται, μέσω δορυφόρου, από τα ειδικά κολάρα-πομπούς που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε εν μέσω παγετού και χιονοκάλυψης, σε δασική περιοχή που αποτελεί φυσικό βιότοπο της αρκούδας. Διαμορφώθηκε μια -κατά το δυνατόν- φυσική φωλιά, όπου τοποθετήθηκε ειδική διαδικτυακή κάμερα, που προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή, αλλά και να παρακολουθούν τα αρκουδάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα.


«Η όλη προσπάθεια έχει δύο πολύ σημαντικές πτυχές: η πρώτη είναι η επιστημονική, τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως και έτσι οι ερευνητές του «Αρκτούρου» θα συλλέξουν μοναδικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά και τη βιολογία της καφέ αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμέριου λήθαργου. Η δεύτερη σημαντική πτυχή σχετίζεται με την προστασία του είδους, εάν το εγχείρημα επανένταξης επιτύχει τότε θα έχουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την προστασία του είδους στη χώρα μας» τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, Δρ. Βιολογίας, Αλέξανδρος Καραμανλίδης.



Στην επιχείρηση συμμετείχαν, επίσης, ομάδα από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας Dr John Beecham.

Τα δύο αρκουδάκια είχαν μείνει ορφανά από πολύ μικρή ηλικία και βρέθηκαν φοβισμένα, πριν από εννέα μήνες και σε κακή κατάσταση, σε περιοχές του Άργους Ορεστικού και των Τρικάλων. «Υιοθετήθηκαν» από τον Αρκτούρο και σήμερα είναι δύο υγιείς νέες αρκούδες, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.
Kλόουν στο σπίτι



Ο «Αρκτούρος» είχε εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.