Στο DNA βρίσκεται το «μυστικό» του ύψους

Στο DNA βρίσκεται το «μυστικό» του ύψους

Διαφορές σε 180 διαφορετικά σημεία του γενετικού κώδικα που καθορίζουν το ύψος των ανθρώπων ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών, ρίχνοντας φως στους πολύπλοκους μηχανισμούς που συντελούν στο πόσο ψηλοί θα γίνουμε.

Οι περιοχές αυτές του DNA αφορούν γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του σκελετού, την πυκνότητα των οστών και την παχυσαρκία.

Η έρευνα (με τη συμμετοχή και του ελληνικής καταγωγής Πάνου Δελούκα από το βρετανικό Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger) συνέκρινε το γενετικό κώδικα 183.000 ατόμων, εντοπίζοντας τελικά 180 γενετικές ποικιλομορφίες (παραλλαγές) που συνδέονται με το ύψος.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, θα χρειαστούν ακόμα ενδελεχείς μελέτες για να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στην εύρεση των «γονιδίων του ύψους».

Χάρη στη νέα έρευνα, υπολογίζεται πλέον ότι έφτασε σε 16% το ποσοστό των γνωστών γενετικών παραγόντων που καθορίζουν τις ανθρώπινο ύψος, συνεπώς πολλά πράγματα ακόμα παραμένουν άγνωστα.

Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά το ύψος, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό (γύρω στο 80%) σε γενετικούς παράγοντες, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει εντοπιστεί ένα και μοναδικό γονίδιο που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιος είναι πολύ ψηλός ή πολύ κοντός. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ύψος προκύπτει ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών γονιδίων. Η απομόνωση του ρόλου που παίζει κάθε ξεχωριστό γονίδιο στον καθορισμό του ύψους, είναι όμως πολύ δύσκολο έργο, εκτός και αναλυθεί και συγκριθεί ο γενετικός κώδικας ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος