Στο σούπερ μάρκετ με το παιδί σας

Στο σούπερ μάρκετ με το παιδί σας 

Μια βόλτα σε ένα σούπερ μάρκετ με το παιδί σας, μπορεί να προβεί καταστροφική, καταλήγοντας με ένα καρότσι γεμάτο άδειες θερμίδες και εσάς να μην μπορείτε να πείτε «όχι» στα θέλω του παιδιού σας.

Σοκολάτες, καραμέλες, γλυκά, πατατάκια, αλμυρά, τρόφιμα που γενικά κοστίζουν πολλά… Η διαφήμιση κάποιες φορές, γίνεται ο χειρότερος εχθρός μας. Το παιδί μας αντικρίζει το διαφημισμένο προϊόν και το ζητά από τους γονείς του!

Το θέμα όμως δεν είναι να πείτε απλά «όχι» στο παιδί σας, αλλά να το εκπαιδεύσετε σωστά, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα πάτε μαζί στο σούπερ μάρκετ, να μπαίνουν στο καρότσι σας μόνο υγιεινές τροφές.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό:

• Μιλήστε καθαρά και απλά στα παιδιά σας. Ένα παιδί, μπορεί να καταλάβει τα πάντα, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, αρκεί τα επιχειρήματα και τα παραδείγματα που χρησιμοποιείτε, να είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Χρησιμοποιήστε κατάλληλες λέξεις άλλα και εκφράσεις που θα γίνουν δικές του. Κάποιες φορές αισθανόμαστε πως τα παιδιά μας δεν μας καταλαβαίνουν, αλλά ίσως αυτό να μην ισχύει πάντα. Με λίγη καλή διάθεση, όλα θα πάνε καλά.

• Πριν βγείτε για ψώνια, φροντίστε να είστε τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας χορτάτοι. Αν είμαστε πεινασμένοι, επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία και ανεβάζουν την τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Σκεφτείτε το παιδί σας, το οποίο και δεν μπορεί να καταλάβει.

• Δώστε μια ευκαιρία στο παιδί σας να ψωνίσει μόνο του. Εξηγήστε του ποια είναι η σημασία του να ψωνίζουμε μόνο αυτά που πρέπει και εμπιστευτείτε το! Σταθείτε δίπλα του και επαινέστε κάθε θετική προσπάθειά του.

• Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι ρόλων, μέσα στο σούπερ μάρκετ. Ποιο είναι αυτό; Το παιδί σας είναι ο γονιός που πρέπει να αγοράσει καλές τροφές και εσείς είστε το παιδί που θέλετε να ψωνίσετε γλυκά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Ίσως να πρέπει το παιδί σας να μπει στο ρόλο του γονέα, έτσι ώστε να δει πόσο δύσκολο είναι να αρνείσαι.

• Αν το παιδί είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο, μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις από αυτό! Μη ξεχνάτε άλλωστε πως και εσείς έχετε τόσο καλές όσο κακές μέρες.

• Δεν χρειάζεται τιμωρία για το αν στο σούπερ μάρκετ δεν τήρησε την υπόσχεσή του και έκανε τον κόσμο άνω κάτω προκειμένου να ψωνίσετε αυτό που θέλει. Άλλωστε χρειάζεται μεγάλη υπομονή.

• Κάντε μια μυστική συμφωνία με το παιδί σας να ψωνίσετε ΜΟΝΟ όσα γράφει η λίστα. Αφήστε το να διαγράφει όλα όσα μπαίνουν στο καλάθι σας. Αν δεν ξέρει να διαβάζει, βοηθήστε το να σβήνει αυτά που του υποδεικνύετε. Όποιος κάνει λάθος λοιπόν, σε αυτό το στημένο παιχνίδι, χάνει!

• Αποφύγετε να περάσετε από τον διάδρομο με τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ. Αντίθετα, κοντοσταθείτε σε διαδρόμους με τα δημητριακά, τα ψάρια, τα φρούτα κλπ. Όση περισσότερη ώρα βρίσκεστε σε σημεία με υγιεινές τροφές, τόσο και μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν το παιδί σας να ζητήσει κάτι από αυτά που βλέπετε με τόση αφοσίωση.

• Εξηγήστε στο παιδί σας ότι τα πολυδιαφημισμένα δεν είναι και πάντα τα καλύτερα.

• Μη ξεχνάτε την λίστα τροφίμων! Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε την επόμενη φορά που θα ψωνίσουμε, να πάμε καλύτερα.

Τα ψώνια μπορεί και να γίνουν ευκαιρία για μια βόλτα με το παιδί σας. Δείτε το σαν διασκέδαση και απολαύστε τα!